Skip to main

Sovelluksen avulla luot karttoja ja tolppakuvioita Tilastokeskuksen, THL:n, Kelan ja muiden viranomaisten tilastoista eri aluetasoilla.

Kuvien ohella sovellus koodaa sinulle avoimella R-kielellä lähdekoodin, jota muokkaamalla voit räätälöidä analyysia R:ssä. Lue lisää ohjeista!

Voit tallentaa aineistoja GeoPackage, Shapefile, .csv, .svg, .pdf tai .png -muotoihin.

Sovellus toimii parhaiten tietokoneen näytöllä.

1. Määrittele tilasto

2. Aggregoi

3. Lataa kartta-aineisto

Lataa aineisto

Indikaattorin metatiedot

Loading...

R-koodi kuvioiden piirtämiseen

Lataa R-koodi
Loading...

        

Ohjeet

Yleistä sovelluksesta

Tilastotietoa visualisoivien graafisten verkkosovellusten perusongelma on räätälöintimahdollisuuksien niukkuus. Eri käyttäjät hakevat sovelluksista vastauksia eri kysymyksiin, eikä yksi sovellus riitä yleensä vastaamaan kunnolla niistä yhteenkään.

Tämän sovellus ratkaisee ongelmaa tarjoamalla yksinkertaisen graafisen käyttöliittymän kuntatason avoimeen tilastotietoon sekä luomalla sen rinnalle saman näkymän tuottavan lähdekoodin avoimella R-kielellä. Lähdekoodin pohjalta analyytikko/tutkija/opiskelija pääsee nopeasti liikkeelle räätälöidymmän analyysin teossa.

Sovelluksen ensimmäinen versio on kehitetty kesällä 2021 kilpailutyönä Tilastokeskuksen Datamenestyjät -kilpailuun, mutta vastaavan sovelluksen tarpeellisuus on pantu merkille paljon aiemmin.

Sovellus on tehty R:n Shiny :lla

Tilastot ja aggregointi

Käytettävissä ovat sekä Tilastokeskuksen 'Kuntien avainluvut' -tilastot että koko THL:n Sotkanetin sisältö.

Voit aggregoida kuntatason tilastoja ylemmille aluetasoille (maakunnat, seutukunnat jne.) eri metodeilla.

Uusia datalähteitä voi ehdottaa sähköpostilla: [email protected]

R-koodin hyödyntäminen

Sovellus luo kartan ja tolppakuvion käyttäjän tekemien valintojen pohjalta. Näiden lisäksi sovellus luo lähdekoodin saman näkymän tuottamiseksi R-kielellä. Saat siis vastaavat kuviot suorittamalla lähdekoodin R-ympäristössä.

Lähdekoodin suorittaminen edellyttää lähdekoodin alussa olevien ohjelmistokirjastojen asentamisesta sekä internet-yhteyttä. Lähdekoodin pohjalta on nopeampaa päästä alkuun räätälöityjen analyysien teossa.

Aineistojen lataaminen

Aineistot on mahdollista ladata useassa eri muodossa. Pelkät kuvat voi ladata sekä vektorikuvina .svg ja .pdf -muodoissa, joita voi käsitellä edelleen esimerkiksi Inkscape-ohjelmassa. Kuvat saa myös bittimappigrafiikkana .png-muodossa. Tilaston ilman paikkatietoa voi ladata .csv-muodossa.

Tilastoaineiston yhdessä paikkatiedon kanssa voi ladata GeoPackage tai Shapefile -muodoissa, joita voi edelleen muokata esimerkiksi QGIS-paikkatietohjelmalla.